Gemeente Texel zoekt producenten voor Windwokkels-pilot

10 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Texel is op zoek naar producenten van windwokkels voor een pilotproject dat in begin 2024 van start gaat. Het doel van deze pilot is om te testen hoeveel energie windwokkels kunnen opwekken en hoe ze het beste kunnen worden geïntegreerd in de omgeving van Texel.

Wat zijn windwokkels?

Windwokkels zijn een soort windturbines die energie opwekken uit de wind. De gemeente Texel wil deze technologie testen op verschillende locaties op het eiland.

Pilot Windwokkel

De pilot start begin 2024 en duurt twee tot drie jaar. Naast het opwekken van energie is het doel van de pilot om de impact van de Texelse omstandigheden van zon, zout en wind op de windwokkels in kaart te brengen. Ook wordt gekeken naar de slijtage van de windwokkels onder deze omstandigheden.

Oproep aan producenten van windwokkels

Hoewel er al voldoende aanmeldingen zijn van eigenaren van bedrijfslocaties op Texel, is de gemeente nog steeds op zoek naar producenten van windwokkels die willen deelnemen aan deze pilot. Producenten kunnen zich nog aanmelden tot maandag 25 september 2023.

Selectieproces

Begin oktober 2023 maakt de gemeente een selectie van de verschillende aangeboden locaties en windwokkels. Verschillende criteria worden hierbij in overweging genomen. De gemeente werkt aan een duurzaam Texel en hoopt op veel aanmeldingen voor de pilot.