College stelt Plan van Aanpak Texels Inwonersberaad 2024 voor

4 maanden geleden gepubliceerd

Het college heeft aan de gemeenteraad voorgesteld om het Plan van Aanpak Texels Inwonersberaad 2024 vast te stellen en het Inwonersberaad de vraag te stellen: ‘Hoe blijft Texel voorzien van voldoende energie?’. De adviezen van het Inwonersberaad worden zeer serieus genomen en worden doorgaans overgenomen als ze voldoen aan voorwaarden zoals praktische, juridische en financiële uitvoerbaarheid.

Energie-uitdaging op Texel

Texel staat voor een grote uitdaging op het gebied van energievoorziening. Door de toenemende elektrificatie wordt dit probleem steeds urgenter. Veel bedrijven ondervinden nu al problemen en de woningbouw op het eiland staat onder druk. Wethouder Rikus Kieft stelt dat het van belang is voor het gehele eiland dat er oplossingen worden gevonden voor het energievraagstuk, ook op korte termijn.

Hoe werkt een Inwonersberaad?

Na de zomervakantie ontvangen alle Texelaars van 16 jaar en ouder een uitnodiging om deel te nemen aan het eerste Texelse Inwonersberaad. Uit degenen die positief reageren wordt een groep van 80 -100 inwoners geloot op basis van leeftijd, geslacht, postcodegebied en opleidingsniveau. Deze groep vormt een afspiegeling van de Texelse bevolking. De deelnemers worden tijdens maximaal 6 dagen grondig geïnformeerd door experts en ervaringsdeskundigen en gaan samen op zoek naar oplossingen voor het eiland.

De uitkomsten van het Texels Inwonersberaad worden aan de gemeenteraad gepresenteerd en dienen als belangrijk uitgangspunt voor verder beleid. Deelnemers ontvangen een vergoeding van 50 euro netto per dag.