Documentaire 'Tinkebell -- Who Killed the Blue Bird?' op NPO 2

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De documentaire ‘Tinkebell – Who Killed the Blue Bird?’, geregisseerd door Judith de Leeuw, zal op dinsdag 27 februari te zien zijn in Het uur van De Wolf op NPO 2. De uitzending is van 22:20 tot 23:20 uur.

Over de documentaire

De documentaire vertelt het verhaal van kunstenares Katinka Simonse, ook bekend als Tinkebell. Tinkebell is een omstreden, raadselachtig en mediageniek fenomeen. In haar wereld is er geen scheiding tussen leven, kunst en activisme. Alles wat ze tegenkomt kan deel uitmaken van haar verhaal; het verhaal van Tinkebell die de wereld wil redden.

Achter de schermen

De film is een zoektocht waarin kunst, activisme, Tinkebells worsteling in de liefde, en haar relatie met haar verleden worden vervlochten. De filmmaker kreeg toegang tot al het bestaande beeldmateriaal over Tinkebell, inclusief haar volledige privé-archief. Hiermee construeerde ze een archieffilm over hoe je als mens, levend op de ruïnes van het verleden, een personage kunt worden in je eigen verhaal.

Eerdere werken

Judith de Leeuw oogstte eerder lof met haar documentaire ‘De Hoofdpersoon’ over theaterregisseur Ruut Weissman (2020), ‘Welkom op de Hemelse Aarde’ (2017) en ‘Bademeisters’, over badmeesters van het Utrechtsch Studenten Corps op Texel (2015). Met ‘Tinkebell – Who Killed the Blue Bird?’ voegt ze een nieuwe, intrigerende titel toe aan haar oeuvre.

De documentaire belooft een fascinerende kijk op het leven en werk van Tinkebell te bieden, en de prijs die betaald moet worden om koste wat kost in je eigen verhaal te blijven geloven.